SIMULATIES


PV-installaties


Dimensioneren van de juiste installatie, vermijden van beschaduwing, rekening houden met waterafvoeren, dakbelasting, etc.. mbv PVsyst en andere tools maken we een detailontwerp van uw PV-installatie.


Verlichtingsberekeningen


In dialux kunnen we merkonafhankelijke berekeningen maken voor uw project en u adviseren in de keuze voor de beste verlichtingstoestellen. Dergelijke berekeningen finetunen kan het verschil maken in energieverbruik, maar ook in aantal te plaatsen armaturen , een directe besparing dus !


4D -simulaties


Lang voordat de eerste steen gelegd is kunnen we het energieverbruik simuleren én de opdrachtgever informeren over  hoe het (zomer)comfort zal zijn voor de gebruikers.


Een 4D-simulatie brengt de dynamische aspecten van het gebouw in rekening  : thermische massa, openingsuren, bezetting, verdiepingen, lokalen, etc. Deze parameters worden toegepast op een thermisch 3D-model (oriëntatie, gebouwschil, etc.) én een gedetailleerd klimatologisch jaar.


praktijkvoorbeeld 1 :   vermijden van actieve koeling  in een rusthuis (service flats)


Voor de zware renovatie van een voormalig kantoorgebouw tot rusthuis kregen we de opdracht om na te gaan in welke mate er oververhitting in het gebouw kan optreden. In rusthuizen is oververhitting een gezondheidsrisico en dus abslouut te vermijden. Het EPB - verslag wees echter op een zeer hoog oververhittingsrisico.

Met een 4D energiesimulatie konden we het oorspronkelijke plan simuleren en de comfortoverschrijding nauwkeuriger bepalen. Door een nauwkeuriger verrekening van interne warmtelasten (lager dan in EPB) én vooral de toevoeging van luifels kon het comfort sterk verbeterd worden. Bovendien was de koellast na de ingrepen zó klein dat door toepassing van topkoeling (op het mechanische ventilatiesysteem) de vooropgestelde binnentemperatuur geen enkele keer zou overschreden.